Apabila Mood Rajin Telah Tiba

Assalamualaikum,


Apabila mood rajin telah tiba. Kebiasaannya, mak bekerja macam saya nie, hari sabtu dan ahad saja berada di rumah sepenuhnya.

Hujung minggu beginilah, masa dihabiskan bersama anak-anak dan keluarga.Dan tidak dilupakan juga,hujung minggu inilah waktu mengemas rumah.

Apabila mood rajin dah sampai.Hari nie kira terlebih rajin dari biasa.Bermula sarapan pagi.Buat nasi lemak.

Layan anak-anak bermain sehingga mereka tertidur.Mengemas,mengemop lantai,menyusun baju,melipat Baju yang tertimbun,kemas bilik stor,mencuci tandas sehinggalah mengemas sampah sarap diluar Rumah.

Terlebih rajin sudah.Siap semuanua pukul 4.00 petang sebentar tadi.Satu kepuasan rasanya.Dapat mengemas rumah dan melihat rumah kemas tanpa sepah.

Tapi percayalah, itu cuma seketika.Ada anak-anak yang aktif lagi bijaksana.Kemas dan bersih itu cuma sebentar.Sungguhpun sekejap saja, rasa bersih dan kemas.Itulah lumrah rumah yang ada anak-anak yang kecil lagi aktif dan bijaksana.

Mak,jangan marah-marah anak-anak tersebut.Itulah cubaannya. Waktu mereka kecil inilah rumah bersepah sana sini.Nanti apabila mereka dah besar dan bekeluarga.Rumah ini pasti terasa sunyinya.Pujuk diri sendiri sebenarnya.He he he... :)

Macamana pula keadaan mak yang berada diluar sana.Jika mood rajin telah sampai,apakah yang akan anda lakukan?

Meh ler share story dengan kita.

Sehingga bertemu lagi.

About icetanggo

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 Comments:

Post a Comment